Co je Virginia Tech a co znamená 5 hvězdiček v ochraně přileb proti nárazu?


Všechny přilby prodávané na trhu musí být náležitě certifikovány, aby splňovaly minimální bezpečnostní požadavky. Ne všechny přilby jsou ale stejné. Dvě přilby splňující oficiální certifikační normu, mohou nabízet různě úrovně ochrany proti nárazu. Jak se v tom ale vyznat a zjistit v čem spočívá rozdíl?

Zde přichází na řadu laboratoř přileb Virginia Tech. Laboratoř je nezávislá na jakémkoli financování nebo vlivu výrobců, a proto poskytuje nestranné hodnocení na stupnici 5 hvězdiček, což umožňuje zákazníkovi činit informovaná rozhodnutí při nákupu. Jednoduše řečeno, její hodnocení určuje, které přilby nejlépe snižují riziko otřesu mozku. Čím více hvězdiček, tím lepší ochrana, přičemž pět hvězdiček představuje nejlepší dostupné přilby na trhu.

 

Na základě čeho Virginia Tech určuje tato hodnocení?

Hodnocení jsou založena na výsledcích 24 nárazových testů v laboratořích Virginia Tech. Každý model přilby je testován samozřejmě zvlášť. Pomocí tzv. drop tower (věže pro simulaci nárazů navržené tak, aby napodobovala reálné nehody na kole), se u každého nárazu měří riziko otřesu mozku.

A jak se měří riziko otřesu mozku? To se měří z vrcholového lineárního zrychlení a rotační rychlosti při každém testu. Testováním jak přímého, tak rotačního nárazu poskytuje hodnocení Virginia Tech hlubší pohled na celkovou ochranu. Simuluje tak situace, kdy například ztratíme kontrolu nad kolem a tvrdě narazíme na asfalt nebo štěrk.

 

 

Bezpečnost především

Jak uvádí poslání belgické společnosti Lazer, bezpečnost je vždy na prvním místě a nikdy není při návrhu přileb ohrožena. Proto je Lazer značkou číslo 1 v ochraně při cyklistice mající větší počet přileb hodnocených 4 a 5 hvězdičkami od Virginia Tech, než kterákoli jiná cyklistická značka.

Bezpečnost není nicméně to jediné, co cyklisté u přilby hledají. Ventilace, hmotnost, pohodlí, styl jsou další faktory, které rovněž významně ovlivňují preference uživatele.

Proto Lazer vyvinul technologii KinetiCore, zabudovanou ochranu proti rotačnímu nárazu, která využívá méně materiálu pro lepší ventilaci, lehčí konstrukci přilby a méně plastů v konstrukci. Jak si vede KinetiCore v ochraně proti rotačnímu nárazu? V rámci testování a vývoje prošla tato technologie náročným certifikačním procesem testování Virginia Tech.

Výsledky představovaly pro tým Lazeru průlom a ukázaly, čeho je technologie KinetiCore schopná. Společnost Lazer si tak může na své konto připsat dalších 5 hvězdiček na již tak působivou statistiku přileb, které již 5hvězdičková hodnocení mají. Uživatelé si proto mohou být jisti, že technologie KinetiCore dosáhla skvělých výsledků i při těch nejnáročnějších testech.