SHIMANO se zavázalo, že přispěje 10 milionů dolarů na globální projekty zaměřené na výstavbu MTB trailů.

 

Společnost SHIMANO s hrdostí představuje svůj nový fond Trail Born Fund. Jeho cílem je pomáhat budovat, udržovat a zpřístupňovat traily pro horská kola po celém světě. Poskytnutím bezprecedentní úrovně podpory společnost SHIMANO poskytne v průběhu následujících deseti let, 10 milionů dolarů na podporu a usnadnění vzniku trailových projektů.

 

V úzké spolupráci s těmito důvěryhodnými partnery SHIMANO zajistí skutečně smysluplný a udržitelný projekt – v místním i globálním měřítku – a s radostí podpoří tvrdou práci oddaných a zanícených stavitelů tras.

 

 

Budování a udržování skvělých trailů je drahé. Opravdu drahé. Náklady se obvykle pohybují od 10 000 do 45 000 USD za míli, zahrnujíce vše od povolení až po nástroje, materiály a práci. SHIMANO však věří, že návratnost investice je k nezaplacení. Podpora budování trailů a jejich obhajoba pomáhá chránit a rozšiřovat přístupnost k těmto trasám. Což pro nás všechny znamená více míst k ježdění. A samozřejmě, více příležitostí pro začátečníky jako jsou například děti, jak objevit tento úžasný sport.

 

TRAIL BORN v akci

Trail Born Fund se nejprve zaměří na vybrané oblasti v Severní Americe, Evropě a Oceánii a do roku 2025 se bude dále rozšiřovat v těchto regionech. Do roku 2026 se Trail Born zaměří na proměnu napříč světem MTB ježdění a přibyde Asie a Afrika, Střední a Jižní Amerika. Ve všech případech bude podpora vyčleněna na legální a udržitelné traily a finanční prostředky budou přiděleny až po důkladném přezkoumání jednotlivých organizací a navrhovaných projektů.

Společnost SHIMANO bude také pomáhat propagovat tyto vybrané projekty a vyprávět příběhy lidí i míst, stojících za tímto úsilím. Pomůže také při identifikaci a získávání dalších finančních prostředků z jiných zdrojů, jako jsou soukromé dary a vládní grantové programy. Informace o vybraných organizacích v oblasti trailů a o tom, jak se budoucí organizace mohou zapojit do fondu Trail Born Fund, budou sdíleny po prvním spuštění programu.

 

Rozšíření MTB dědictví

S uvedením DEORE XT M700 v roce 1983 – úplně první sady komponent specifických pro MTB na světě – dalo SHIMANO životní impulz pro vznik sportu zvaného horská cyklistika. Společnost tam stála od úplného počátku a brzy si uvědomila, že tato rostoucí disciplína byla jiná než cokoliv, co doposud cyklistický svět kdy viděl. SHIMANO se rozhodlo dodávat správné vybavení potřebné pro rozvoj a zlepšování této nové a vzrušující formy dobrodružství na dvou kolech.

V následujících desetiletích závazek společnosti k progresivnímu vývoji produktů a precizní konstrukci komponent specifických pro jednotlivé disciplíny důsledně stanovil standard pro výkon, odolnost, pohodlí a kontrolu.

Během této doby si SHIMANO rychle uvědomilo, že na rozdíl od silniční cyklistiky, kde požadovaný terén je předem jasně dán, vyžaduje horská cyklistika kolektivní spolupráci při vytváření a udržování jedinečných a žádoucích míst k jízdě. Kořeny horské cyklistiky jsou totiž traily a bez silného kořenového systému se pověstný strom zhroutí.

SHIMANO udělalo mnoho pro to, aby podpořilo tento sport, přičemž v průběhu let podpořilo nesčetné úsilí v oblasti propagace trailů a jejich budování. Nyní, s fondem Trail Born, posouvá věci ještě o krok dále.